Haïti

Het doel waarvoor Happietaria dit jaar geld ophaalt is een project van Tearfund in Haïti. Tearfund is een organisatie die actief is in verschillende landen en als missie heeft om mensen en gemeenschappen te helpen zelf op te staan uit armoede en onrecht zodat zij tot bloei kunnen komen in alle aspecten van hun leven.

Het project in Haïti gaat over het bieden van toekomstperspectief op het platteland van Haïti, specifiek in Belle-Anse, een van de armste gebieden van Haïti. De situatie in Haïti is erg onrustig. Er vinden veel ontvoeringen en geweld plaats en de werkloosheid onder de jeugd is groot, onder andere omdat er bijna geen toegang is tot hoger onderwijs en veel jongeren de middelbare school voortijdig verlaten.

Inwoners van Belle-Anse leven nu vooral zelfvoorzienend door middel van visserij en voedselproductie voor eigen gebruik. Hierdoor zien veel jongeren geen toekomst voor zichzelf op het platteland en overwegen ze om te migreren naar een buurland. Andere jongeren raken betrokken in straatgeweld en bendes.

Vanuit Haïtiaanse kerken was er de oproep om een project te starten voor de jeugd. Hieruit is een Agri-businessproject ontstaan. Alle jongeren die deelnemen aan het project krijgen een praktische training in het telen van gewassen, boekhouding en eenvoudige bedrijfskunde, sparen in groepen en marketing. Ook krijgen de jongeren een stukje grond van 1000 m2 waarop ze gewassen kunnen kweken. Zo kunnen ze de opgedane kennis gelijk in de praktijk brengen.