Inspired Individuals in Afrika

Het goede doel

Dit jaar haalt Happietaria Groningen geld op voor Inspired Individuals in Afrika. Dit project van Tearfund ondersteunt dertien individuen die elk met hun eigen organisatie verspreid over Afrika zich inzetten tegen maatschappelijk onrecht dat zij zelf te boven zijn gekomen. Slachtoffers van seksueel misbruik, kindsoldaten, jongeren uit sloppenwijken en voormalig drugsverslaafden zijn zelf opgestaan tegen het onrecht dat hen is aangedaan en helpen nu (potentiële) slachtoffers om hun waarde te erkennen in de maatschappij. Deze hulp bestaat onder andere uit traumaverwerking, onderwijs, voorlichting maar ook financiële steun zodat mensen zelf hun leven weer op kunnen bouwen en mogen opkomen voor het onrecht dat hen is aangedaan.

Een van de Inspired Individuals die wij als Happietaria Groningen mogen volgen is Leeneh uit Liberia. Na zelf in haar verleden verkracht en misbruikt te zijn geweest weet Leeneh als geen ander wat de impact is van seksueel en gendergerelateerd geweld. Zij richtte de ‘Ladies Lounge Liberia' op, een organisatie gericht op vrouwen en jonge meisjes die net als zij het slachtoffer werden van seksueel en gendergerelatateerd geweld (SGBV). ''Zij voelen zich vaak waardeloos en beperkt. Ze hebben niet ontdekt hoeveel kracht en hoop er in Christus is en kunnen als zodanig niet hun  volledige potentieel waarmaken'', aldus Leeneh. Slachtoffers van SGBV kunnen een lange, eenzame reis van stigma, isolement, trauma en gebrek aan ondersteuning meemaken. wat ontzettend veel impact heeft op hun leven. Leeneh is gepassioneerd om grenzen te doorbreken die vrouwen en meisjes worden opgelegd en wil vrouwen uitdagen om hun talenten in te zetten voor een beter leven in hun land.        
                
Wil je meer weten over de organisatie van Leeneh en de strijd tegen seksueel geweld in Liberia? Bekijk hieronder de video en ontmoet Eva, een jonge vrouw die slachtoffer werd van seksueel geweld, maar dankzij Inspired Individuals de kans kreeg om haar leven weer op te bouwen.

Deze video werd gemaakt door Bart de Koning Ontwerp (https://bartdekoning.nl/)

Vrouwen leren om zelf zeep te maken | Foto: DUCHASC Liberia
Leeneh, oprichter van Ladies Lounge Libera | Foto: Ladies Lounge Liberia