Met zelfhulpgroepen bouwen aan een duurzame toekomst in Oost- en Centraal Afrika

Goede doel

Happietaria Groningen komt in actie met een pop-up restaurant dat van begin tot eind vrijwillig word gerund door studenten. De opbrengst gaat naar de organisatie Tearfund, die door middel van zelfhulpgroepen mensen in Ethiopië en Zuid-Soedan zelf en op een waardige manier laat opstaan uit armoede.

 

 Grote delen van Oost- en Centraal-Afrika worden gekenmerkt door dezelfde problematiek: mensen verdienen te weinig, waardoor zij onvoldoende voor hun familie kunnen zorgen. Chronisch tekort aan geld zorgt ervoor dat mensen regelmatig geld moeten lenen tegen hoge rentes van plaatselijke geldschieters (woekeraars). Op korte termijn geeft dat verlichting, maar op den duur kan de situatie ondragelijk worden en raken mensen hun bezittingen kwijt.

Armoede zorgt voor een sociaal isolement, omdat mensen zich schamen voor hun armoede en geen perspectief zien. Als gevolg hiervan ontwikkelen mensen een laag zelfbeeld en kunnen ze niet overzien hoe ze hieruit kunnen komen. 

Het gaat vaak om grote groepen mensen, die proberen op allerlei manieren toch de situatie het hoofd te bieden. Soms sturen ouders hun kinderen naar de stad, om te bedelen of geld te verdienen. Een situatie die kinderen heel kwetsbaar maakt voor misbruik. Ook gaan mannen vaak weg om elders werk te vinden en zo te proberen hun gezin te onderhouden. 

Zelfhulpgroep Azië ©James Morgan
Cash programma bespreking
zelfhulp groep Ethiopië
Spaarboek VSLA
Zelfhulpgroep Ethiopië
Infographic
1 / 6

Sinds 2002 werkt Tearfund met zelfhulpgroepen in Ethiopië. Waar ze begonnen zijn met 5 self-helpgroups (SHG’S) is het aantal SHG’s gesteund door Tearfund toegenomen naar meer dan 20,000 in Sub-Sahara Afrika. Via zelfhulpgroepen leren mensen zelf op te staan uit armoede, Tearfund geeft de rugdekking die nodig is om te beginnen. Een SHG bestaat uit een groep van 15 tot 20 mensen die wekelijks samenkomen en een vast, klein bedrag inleggen. Wanneer de groep genoeg gespaard heeft kunnen leden een kleine lage-rente lening afsluiten. Dit kan dan gebruikt worden voor onderwijs, gezondheidszorg en uiteindelijk ook om activiteiten op te zetten die inkomen opleveren. Een gezin kan bijvoorbeeld een klein geitje voor 5 euro kopen, en naar vier maanden wordt het verkocht voor 12 euro. Met het opgeleverde geld kan de lening worden afbetaald en kunnen anderen in de groep een lening opnemen. Door het groepsgewijs sparen lukt het duizenden mensen om zelf op te staan uit armoede!


Bundelen van krachten


Zodra groepen goed functioneren kunnen ze met 8-12 andere groepen een cluster level association (CLA) vormen. Die kan dan bijvoorbeeld overleggen met dorpsleiders en daardoor de belangen van de leden vertegenwoordigen. Een Federation level association
(FLA) wordt gevormd wanneer tien of meer CLA’s zich hebben ontwikkeld. Deze FLA’s kunnen de groepen voorzien van hulp in de vorm van collectieve aankopen en mogelijkheden om te actief deel te nemen aan de lokale overheid. De groepen blijken cruciaal te zijn voor politieke verandering en duurzaamheid op lange termijn!