Vredesopbouw in Ethiopië, Democratische Republiek Congo en Zuid Sudan

Het goede doel

Happietaria Gouda opent dit jaar voor het eerst haar deuren. Het geld wat wij tijdens onze draaiperiode zullen ophalen zal zijn voor het goede doel 'vredesopbouw in Democratische Republiek Congo, Ethiopië en Zuid-Soedan.' Binnen deze landen zijn er veel problemen als het gaat over vrede. Er vinden veel gewelddadige conflictsituaties plaats die enorme hoeveelheden mensenlevens kosten, maar ook zorgen voor grote vluchtelingenstromen.

De oorzaken van deze conflicten gaan over zaken als etniciteit, provinciegrenzen, voedsel, waterpunten, gender, sociale en economische kwesties. Wat vaak terug te zien is, is het feit dat jongeren vaak zowel dader als slachtoffer zijn binnen conflicten. Er is een lage werkgelegenheid in de betreffende landen, waardoor jongeren zich makkelijk aansluiten bij rebellengroepen en in gevecht situaties belanden.

Door Community Conflict Transformation Dialogues in te zetten wil Tearfund het geweld wat heerst in deze landen aanpakken. Door deze reflecties en workshops wordt de gemeenschap gestimuleerd om mee te denken over de conflicten die heersen in hun regio. Ook krijgen ze de kennis mee om zelf aan de slag te gaan als het gaat om het oplossen van conflictsituaties.

Dit project richt zich specifiek op jongeren omdat dit de groep is waar we veel conflictgevallen terug zien komen. Door jongeren te betrekken bij het project willen we de vele gevaarlijke situaties aanpakken. Ons project is voornamelijk gericht op de grondzaken van conflicten. Dat zijn voornamelijk haat, wantrouwen, oplossen van problemen door middel van geweld en het ontbreken van kansen voor jongeren. In gesprek wat wordt gecreëerd komt er ruimte voor erkenning, verzoening en oplossing, waarna er vervolgens ruimte komt voor gemeenschapsactiegroepen. Deze groepen zullen een actieplan maken en met dat plan aan de slag gaan om zo problemen binnen gemeenschappen op te lossen.

Hieronder ziet u een video die gemaakt is door mensen die zijn opgeleid door Community Conflict Transformation Dialogues. In de video komen verschillende mensen aan het woord die iets vertellen over hun ervaring. 

Benieuwd hoe zij het ervaren hebben? Kijk dan de video hieronder.

Hierboven ziet u hoe er wordt nagedacht over Peacebuilding
Hierboven ziet u mannen die hun diploma gehaald hebben en het geleerde in de praktijk kunnen brengen